Διατροφή του παιδιού

  • Όχι στις καραμέλες -τσίχλες- αναψυκτικά με ζάχαρη .
  • Ένα μικρό κουτί αναψυκτικού είναι δυνατό να έχει μέχρι και 20 κουταλιές ζάχαρη .Δεν βλάπτει μόνο τα δόντια αλλά δίνει επιπλέον άχρηστες θερμίδες στο παιδί .Μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη μεταβολίζεται αποκλειστικά σε λίπος με αποτέλεσμα το παιδί να “φουσκώνει’’ αντί να “αναπτύσσεται’’.
  • Να μην δίνονται γλυκά στα ενδιάμεσα των γευμάτων αλλά να δίνονται αμέσως μετά τα γεύματα (εφόσον η λήψη είναι αναπόφευκτη ). Σε μελέτες που έχουν γίνει ,τα παιδιά που καταναλώνουν καραμέλες και άλλες γλυκές ουσίες στο διάστημα μεταξύ των γευμάτων έχουν πολύ περισσότερες τερηδόνες στα δοντάκια τους από αυτά που τρώνε κάποια γλυκά μετά το γεύμα τους και αμέσως μετά βουρτσίζουν τα δόντια.
  • Έχει βρεθεί μετά από έρευνες ότι είναι πιο τερηδονογόνες οι τροφές που είναι κολλώδεις όπως οι καραμέλες, τα chips και γαριδάκια, το μέλι, οι σοκολάτες, το λευκό, από επεξεργασμένο αλεύρι, ψωμί, μπισκότα, μαρμελάδες, κλπ.
  • Να μην ξεχνούν οι γονείς ακόμη τα μεταλλαγμένα προιόντα που βρίσκονται ειδικά στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα σε πάρα πολλά τρόφιμα (π.χ σοκολάτες – μεταλλαγμένη σόγια, έτοιμα τυποποιημένα φαγητά, κλπ.)
  • Καλή επιλογή για τη διατροφή του παιδιού είναι τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί τους, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά (καρότα ,αγγουράκια), τα κίτρινα τυριά, το γιαούρτι και οπωσδήποτε το γάλα χωρίς ζάχαρη. Αυτές οι τροφές συστήνονται και στην περίπτωση που το παιδί ζητά να φάει στα ενδιάμεσα γευμάτων και όχι οι καραμελίτσες και τα σοκολατάκια .

Παρόλαυτά για να είναι κανείς κοντά στην πραγματικότητα γιατί μόνο με τα «πρέπει» δεν μεγαλώνουν τα παιδιά μας ,δεν σημαίνει πως οι γνώσεις για μια σωστή διατροφή θα μας κάνουν «μπαμπούλες» που θα παραμονεύουμε τα παιδιά σε κάθε τους βήμα καθώς είναι δύσκολο να ελέγχουμε συστηματικά όλους τους γλυκούς πειρασμούς που περιμένουν τα παιδιά μας σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον τα εξής:

  • να μπει το παιδί από νωρίς στο πνεύμα της προσοχής στα δοντάκια του με τακτικό βούρτσισμα πάντοτε με τη βοήθεια παραμυθιών όπου τα μικρόβια και η τερηδόνα αναφέρονται με ονόματα κατανοητά για ένα παιδάκι. Εάν μπει στο πνεύμα αυτό σε μικρή ηλικία είναι σίγουρο ότι αυτές τις συνήθειες θα διατηρήσει και στις μεγαλύτερες ηλικίες του.
  • εάν βρεθεί σε κάποιο παρτάκι καταλαβαίνουμε ότι το παιδί θα δοκιμάσει τούρτα και κάποια άλλα γλυκά. Θα γνωρίζει όμως ότι μόλις γυρίσει στο σπίτι τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται αμέσως
  • να μην υπάρχουν στο σπίτι διαθέσιμες γλυκές ουσίες. Καλό είναι αυτές να μην καταναλώνονται ούτε από εμάς τους μεγάλους γιατί δίνουμε παράδειγμα στα παιδιά μας.
  • να αποφεύγεται η καθημερινή κατανάλωση γλυκών ουσιών (π.χ κάθε μέρα σοκολάτα ή παγωτό ). Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει εθισμός στη γλυκιά γεύση που ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες εφόσον τα γλυκά είναι συνεχώς διαθέσιμα στο σπίτι.

Tags:

Άφησε μια απάντηση