Χρήση των Lasers στην Οδοντιατρική

Η χρήση των Lasers στην Οδοντιατρική εξασφαλίζει μια σειρά απο καινοτομίες οι κυριότερες των οποίων αφορούν στην εξάσκηση της οδοντιατρικής υπο το νέο πρίσμα των τεχνολογικών και βιολογικών πλεονεκτημάτων της συνδυαστικής χρήσης των Lasers Er:YAG Nd:YAG όπως:

1. Καταπολέμηση της τερηδόνας χωρίς τη χρήση τροχού με ταυτόχρονη αποφυγή χρήσης αναισθησίας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απλών εμφράξεων στα παιδιά. Στα παιδιά είναι δυνατή η εφαρμογή της θεραπείας σε μία μόνο επίσκεψη.
2. Οι θεραπείες ούλων και περιοδοντίου είναι πλέον πρωτοποριακές με τη χρήση και των δύο Lasers τα οποία εξασφαλίζουν το μεν ένα από-επιθηλιοποίηση στη στοιβάδα των ούλων που φλεγμαίνει (Er:YAG) το δε άλλο με τη δυνατότητα να εκπέμπει αόρατο φως με λαμπρότητα 1 δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από το φως του ήλιου (Nd:YAG) εξασφαλίζει τη δυνατότητα χρήσης του πρωτοκόλλου closed curettage δηλαδή κλειστού και αναίμακτου χειρουργείου καθώς και της αναγέννησης των κυττάρων κολλαγόνου με δυνατότητα εξαφάνισης του μικροβιακού φορτίου σε ποσοστό 97,5 %.
3. Οι ενδοδοντικές θεραπείες χάρη στη χρήση των οπτικών ινών του Nd:YAG που εξασφαλίζουν βάθος διείσδυσης της αποστείρωσης σε 1000μ (ενώ με τις συμβατικές μεθόδους φθάναμε έως τα 100μ) πραγματοποιούνται πλέον με αυξημένα ποσοστά επιτυχίας.
4. Η θεραπεία των αφθών, του έρπητα και άλλων βλαβών είναι εφικτή χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.
5. Οι χειρουργικές θεραπείες όπως αφαιρέσεις χαλινού ογκιδίων κλπ. χάρη στη συνδυαστική χρήση των δύο lasers γίνονται πλέον με πλήρη αιμόσταση, χωρίς τη χρήση των ενοχλητικών ραμμάτων .
6. Οι θεραπείες λεύκανσης των δοντιών είναι πλέον αποτελεσματικές χάρη στη χρήση του laser και με διατήρηση του αποτελέσματος.
7. Η βιο-διέγερση, η εξάλειψη του μικροβιακού φορτίου και η επιλεκτική αφαίρεση μόνο τερηδονισμένου ιστού, είναι απο τις πιο ενδιαφέρουσες καινοτομίες της χρήσης των lasers.

8. Με τη χρήση χαμηλών συχνοτήτων και χαμηλής ισχύος των διαφόρων τύπων lasers γίνονται τώρα πλέον πληθώρα θεραπειών βασισμένων στις ιδιότητες της βιοδιέγερσης  και αναγέννησης κυτταρικών σειρών. Πολλές απο αυτές τις θεραπείες αφορούν σε αυτοάνοσα νοσήματα και υπόσχονται πολλά για το μέλλον της ιατρικής .

Tags: , , , , , ,

Άφησε μια απάντηση